Korsumatkat - Bunker Tours: Tulikaste Suezilla
Etusivu
Yritys
Salpa-asema
Tuotteet
Yhteystiedot

Tulikaste Suezilla

in English:                   

Briefly
Products
Resevations

 

Tulikaste Suezilla

Rauhanturvaajan sotakirja:

Palvelu rauhanturvajoukoissa voi merkitä myös joutumista sotaan. Näin kävi muun muassa suomalaiselle YK-valvontajoukolle Suezilla vuosina 1973-74 sen valvoessa Yom Kippur -sodan horjuvaa aselepoa Egyptin ja Israelin välillä.

Nyt tuosta ajasta on ilmestynyt kirja, Tulikaste Suezilla. Se on miehikkäläläisen Terho Ahosen tunnollinen kuvaus rauhanturvaajan karusta arjesta. Sitä sävyttivät aika ajoin kiivaat tulitaukorikkomukset, jatkuva miinavaara ja puutteellinen huolto. Tappioita tuli, mutta silti suomalaiset osaltaan rauhoittivat tilanteen. Siitä lähtien on rauha Egyptin ja Israelin välillä pitänyt.

Tulikaste Suezilla on 22-vuotiaan joukkueenjohtajan 240-sivuinen kasvukertomus itseään vanhempien alaistensa johtamisesta äärimmäisen vaikeissa oloissa. Mies kuvitteli YK-palveluksen olevan rauhallista ja vaaratonta vartiointia palmujen varjossa ja paljon vapaata. Kuvitelma särkyi sodan todellisuuteen ja työhön vuorotta.

Kirja ilmestyy ajankohtana, jolloin Suomessa käydään keskustelua rauhanturvaamisen toimeksiantojen valtuutuksista. Terho Ahosen kertomus on kouriintuntuva esimerkki siitä, mihin suomalainen sotilas pahimmillaan voi joutua.

Erityyppisiä YK-kuvauksia on ilmestynyt tähän mennessä vain muutamia. Suomalaisia on osallistunut eri rauhanturvaoperaatioihin noin 45 000 sotilasta. Vuonna 2006 vietetään Suomessa rauhanturvatoiminnan 50-vuotisjuhlavuotta.

Samalla kirja omalta osaltaan paikkaa sitä suurta aukkoa, joka toisaalta onneksi ja toisaalta sotiemme veteraanien ikääntymisen myötä on syntynyt suomalaiseen sotakirjallisuuteen. Uusia omakohtaisia sotakirjoja ei enää tule. Rauhanturvaajien kokemukset ovat luonnollisesti aivan eri maailmasta, kuin sotaveteraaniemme sankariteot. Silti voi kysyä, voisivatko suomalaissotilaiden rauhanturvakokemukset olla nykypäivän sotakirjallisuutta? Tositapahtumiin pohjautuvilla kuvauksilla voisi olla myös uusia rauhanturvaajia ja yleensä sotilaita opettavaa merkitystä.

Kustantaja:Kaakonkulma

Katso arvostelu:

www.luetutkirjat.fi/peacekeeping.htm

 

 

Tulikaste Suezilla - kirjaa kannattaa kysellä kirjastoista.

Painos loppu.